Levande Filter nyheter

Luften blir renare, personalen blir piggare och effektivare

Omsättningen ska öka från 10 till 120 miljoner på fyra år och man ska gå från sex till tjugofyra medarbetare.
Läs mer >>
– Vi har sett att vi fungerar i Sundsvall med omnejd, så nu gasar vi, säger Levande filters vd, Olle Bergseije.

Affärsidén är enkel, ventilationssystem i form av regnskogar i miniformat som renar luften.

– Luften blir renare, personalen blir piggare och effektivare, och det blir mindre sjukfrånvaro.

Efter år av forskning, utveckling och tester är de redo att expandera. Nu har företaget sina produkter hos bland andra Molin bil, Njurunda kyrka och Midlanda.

– Det går så pass bra att vi skulle kunna stanna där vi är, men produkten är för viktig för det svenska samhället, säger Olle Bergseije.

Förutom att sälja regnskogarna till företag i Sverige – har företaget skrivit avtal med Ikea och Mediamarkt.

– Ikea tycker att det är toppen.

Framtiden får utvisa om möbeljätten använder Sundsvallsföretagets regnskogar som ventilation i varuhusen – eller som en del av sitt sortiment. Mediamarkt är enligt Olle Bergseije intresserade av det sistnämnda.

– Planen är att gå från sex till tjugofyra anställda lagom till 2021. Om det fungerar i Sundsvall, så fungerar det i hela Sverige.

Sundsvalls Tidning


Bland den renaste luft KTH studerat

Klimathuset Kronan i Örnsköldsvik beskrevs som ett riktigt skrytbygge när det byggdes i slutet av 1990-talet.
Läs mer >>
Bland annat byggde man ett så kallat växtfilter under taket för att rena kontorsluften. Efter ett omfattande renoveringsarbete blir huset i slutet av februari Örnsköldsviks nya kommunhus. Lokalerna hyrdes ut till Mittuniversitetet ett tag men förblev sedan tomt i många år och huset förföll. Växtfiltret uthärdade dock och bara några få växter behövde bytas ut. För de allra flesta räckte det med lite frisering och ny belysning för att få ny energi.

Växtfiltret fungerar som en miniregnskog och är med sina 60 meter världens största biologiska luftfilter enligt Olle Bergseije, vd för tillverkaren Levande filter.

– När KTH gjorde en studie i samband med att filtret sattes upp, visade det sig att det var bland den renaste luft de studerat, säger Jonas Jonsson, enhetschefen på fastighetsförvaltningen i Örnsköldsvik, till Örnsköldsviks Allehanda.

Örnsköldsviks Allehanda


Klimatsmart och energieffektiv kyrka i Njurunda med Levande Filter

Den gamla oljepannan med utsläpp av partiklar och föroreningar är ett minne blott. Numera värms kyrkan upp med en kraftfull bergvärmepump och nya energibrunnar på baksidan av kyrkan.
Läs mer >>
  • Njurunda kyrka, Fotograf Joakim Söderberg Junide AB
  • Levande Filter i Njurunda kyrka
  • Njurunda kyrka interiör

Njurunda kyrka i Medelpad


Ny elmatning till kyrkan är dragen och inne i kyrkan bidrar Levande Filter till att optimera inomhusklimatet med exakt rätt temperatur och luftfuktighet för att spara energi och samtidigt bevara kulturklassade föremål i kyrkan. Luften som tidigare stod helt still upplevs nu som fräsch och värmen som tidigare gick rakt upp under innertaket vilket gav isbildning på yttertaket leds nu effektivt ned tillbaka och skapar naturlig golvvärme i kyrkan ovanför de breda golvplankorna. Projektet har genomförts med en målsättning att bevara kulturvärden i kyrkan och inte göra ingrepp på arkitekturen i en av Sveriges absolut vackraste kyrkor. Och med de vackra Levande Filtren längs ytterväggarna förstärks den kyrkliga andan med värme och ljus tillsammans med tropiska växter.

Värdena på luftfuktighet och temperatur avläses via en app i mobiltelefonen vilket underlättar rejält för vaktmästarna inom Njurunda församling som nu inte längre behöver åka bil upp till kyrkan från kontoret utan kan lugnt överblicka status på inomhusklimatet digitalt. Anläggningen är unik av sitt slag i världen och tanken är att projektet ska uppvisas för andra kyrkor eller k-märkta byggnader som vill energieffektivisera och uppnå regeringens uppställda klimatmål för drift och energi av byggnader. Med den stabila nivå på luftfuktigheten som nu är i kyrkan bevaras träskulpturerna och orglarna på ett unikt sätt.

Besökarna har nu möjlighet att komma till kyrkan och andas en otroligt bra luft, samtidigt gör det att växterna kan leva och växa. Vi behöver växterna och växterna behöver oss besökare. Här kan vi sitta och njuta av hur vackert det blev och andas den friska luften säger kyrkoherde Olof Lönneborg och det är ju fantastiskt att vi kan sänka energikostnaderna med över 50% med dessa vackra filter. I den stora renoveringen har kyrkan även fått nytt tak, ny puts, energiglas i fönstren och ett inglasat dopkapell inne i kyrkan.

Ducatus 4 2017


Denise 5 år fick ett nytt liv tack vare Levande Filter

En vanlig förkylning kunde sluta i respirator. Om dagarna var hon trött och orkeslös. Nu är det full fart på Denise Ylinenpää, fem år.
– Levande Filter har gjort henne så mycket friskare, säger mamma Ingela Olsson.
Läs mer >>
Denise teckning

Denise skapar fina teckningar.

Denises växthus

Ett vackert växthus finns i Denises rum.

Olle Bergseije tog patent på Levande Filter

Olle Bergseije tog patent på Levande Filter.


När Denise Ylinenpää, fem år, skuttande kommer och möter inför intervjun kan man inte ana att den här tjejen för en tid sedan varit orkeslös och trött av många mediciner och astma.
Nu är det full fart och Denise Ylinenpää är som vilken pratglad förskoleflicka som helst.
– Hon är född för tidigt vilket innebar att hennes lungor inte var färdigutvecklade, berättar mamma Ingela Olsson.
När Denise Ylinenpää var drygt en månad gammal drabbades hon av en förkylning som hon aldrig riktigt återhämtade sig i från.
– Hon fick astma och har ätit mycket mediciner sedan dess. Men nu har det alltså vänt och lindringen kom faktiskt från naturen själv.
– Det var på en vårmässa som Denise morfar kom i kontakt med företaget Levande filter och vi bestämde oss för att prova, berättar Ingela Olsson. Och de grep verkligen efter sista halmstrået, det hände att Denise var så illa däran av sin astma att läkare vid två tillfällen övervägde att lägga henne i respirator.
– Det var så på gränsen om hon skulle återhämta sig annars. Levande filter är precis vad det låter - i ett vackert växthus i Denise rum prunkar diverse växter som genom ett litet kretsloppssystem renar luften. Som genom ett trollslag började hennes besvär bli lindrigare och lindrigare.
– Redan efter en månad kunde vi minska hennes medicinering och nu tar hon nästan ingen alls, säger Ingela Olsson.
Dotterns allmäntillstånd har också blivit mycket bättre och hon har mer ork.
– Dessutom drabbas hon inte alls lika hårt vid förkylningar nu.
Systemet med Levande filter kommer också med ett par trevliga bieffekter - det ser trivsamt ut och dessutom kräver hushållet i Essvik mindre städning nuförtiden.
Systemet binder dammet som finns i luften så det är mycket mindre att damma, säger Ingela Olsson.
Företaget Levande filter håller till i Skönsberg med Olle Bergseije i spetsen. Tekniken är patenterad och fram till nu har det mest installerats hos företag.
– Men vi satsar på att få ut det även i mindre skala till privatpersoner, säger han.
Han menar att växthuskonstruktionen är framtiden eftersom det är långsiktigt hållbart - både miljömässigt och ekonomiskt.
– Det finns miljoner för samhället att tjäna på det här - folk blir friskare och därmed sjunker de enorma sjukvårdskostnaderna vi har i dag.
Levande filter är effektivt i all sin enkelhet - det är egentligen inget annat än naturens grundlagar, menar han.
Dagsljus i toppen, regn på de tropiska växterna, jord och så en fläkt som drar runt luftströmmarna och skapar det optimala inomhusklimatet. Och på golvet i flickrummet sitter en babblig tjej och skapar fina teckningar utan att visa tillstymmelse till trötthet. Ett levande bevis för att det fungerar hos familjen i Essvik.
– Jag skulle rekommendera alla att skaffa det här, säger Ingela Olsson.

Artikel miljöbilaga
NjurundaBladet april 2016


Miniregnskog renar verkstaden

Det luktar inte bilverkstad inne hos Carstedts på Ersboda. Luften renas, syresätts och återfuktas med ”regnskogar i miniatyr”, Levande Filter. Nu exporteras systemet till Kinas storstäder. Carstedts i Greenzone på Ersboda har haft de speciella luftfiltren allt sedan starten 1999. Idag finns 17 filter, ”regnskogar” med gröna växter i glaslådor runt om i lokalerna.
Läs mer >>
Carstedts bilverkstad

Det är frisk luft i verkstaden, tack vare glaslådorna med gröna växter uppe på hyllan längst upp i bild. Olle Bergseije, vd för Levande Filter, visar Gao Si, chef för IVL i Peking, Carstedts lokaler i Umeå.– Det är det bästa vi har i det här bygget. Vi har väldigt bra inomhusluft och låg sjukfrånvaro tack vare det här, säger platschefen Pär Wennberg.
På fredagen hade han besök av Gao Si, chef för Svenska miljöforskningsinstitutets IVL:s kontor i Peking, och hennes kol- lega Chang Cheng. De har tecknat ett avtal med svenska företaget Levande Filter som innebär att dörren öppnas till Kina.

– Det finns stora möjligheter och en enorm marknad i Kina. Behoven är stora av produkter som förbättrar miljön, säger Gao Si. Hon berättar att IVL kommer att ha partners i Kina som tillverkar luftfiltren på plats.
– Från början blir det inte i hela Kina utan vi kommer att välja en eller två storstäder som har allvarliga problem med luftkvaliteten. Sedan vill vi sprida det så mycket som möjligt, men inte för snabbt.
Peking blir en av städerna där Levande Filter kommer att installeras för att förbättra inomhusmiljön. VK följer med på en rundvandring hos Carstedts. Luften inne i bilverkstaden är anmärkningsvärt frisk. Det luktar inte bilverkstad.
Olle Bergseije, ägare och vd till Levande Filter, är entusiastisk.
– Genom att kopiera de biologiska systemen kan vi få friskare människor. Problem med astma och allergier kan minskas rejält. Dessutom minskar filtren uppvärmningskostnaderna genom att filtren renar, syresätter och återfuktar luften.
– Vi behöver inte ta in förorenad kall luft utifrån, säger Olle Bergseije.

Västerbottens-kuriren 2015


En miniregnskog ska förbättra inomhusluften i Kina

Ett grönare och friskare Kina ska Sundsvallsföretaget Levande Filters miniregnskog bidra till. Östen Ekengren och Gao Si från IVL skrev på ett femårigt samarbetsavtal med Olle Bergseije häromdagen.
Läs mer >>
Olle Bergseije tog patent på Levande Filter

Östen Ekengren och Gao Si från IVL med Olle BergseijeHalvstatliga Svenska miljöinstitutet, IVL, ska marknadsföra produkten och få igång produktionen.
– Jag tror mycket på det här, säger Östen Ekengren, vice vd för IVL.
Sundsvallsföretaget Levande Filter har precis tecknat ett femårigt avtal med IVL, med option på tre år till.
– Det är förstås ett stort framsteg för oss att få IVL som partner, säger Levande Filters vd Olle Bergseije.

IVL har jobbat med att lansera svensk miljöteknik i Kina i flera år och dess platschef i Beijing, Gao Si, berättar att inomhusluften är ett stort problem i många större städer.
– Det gäller kontor, bostäder, flygplatser. Så där finns en lovande marknad för Levande filter, säger hon.
Olle Bergseije berättar att han närmast är chockad över hur illa det är ställt med luftföroreningar i vissa städer.
– Gör man inget så kommer folk inte att kunna bo kvar i centrum. Och tänk vilka sjukdomstal Kina börjar ha när det gäller allergier och astma.
Östen Ekengren instämmer:
– Lungcancer ökar dramatiskt. Och det finns företag, som Ericsson, som har väldigt svårt att attrahera ung arbetskraft i city på grund av att luften är så dålig.
Levande Filter har sedan flera år en ”regnskog” på Midlanda som renar flygplatsens inomhusluft.
Dessutom har man utvecklat en minivariant av denna. Den ska klara att rena luften i ett rum på minst 50 kvadratmeter.

– Vi har sålt ett antal av den i Sverige, bland annat till kommunhuset i Örnsköldsvik, LKC i Sundsvall och till datorhallar, men också till exempelvis Turkiet. Nu gör vi en satsning på den kinesiska marknaden, säger Olle Bergseije.
Företaget har förstås konkurrenter som också renar inomhusluft, men IVL menar att Levande Filters produkt håller hög kvalitet.
– Vi ska nu hitta en lokal tillverkare i Kina, och det hoppas jag ska gå ganska snabbt, säger Östen Eken-gren, IVL.


Sundsvalls Tidning 3 februari 2015


LEVANDE FILTER HOS VÅRA KUNDER

Stacks Image 1035
play1

Levande Filter i Njurunda kyrka

Efter flera renoveringar i Njurunda Kyrka fick man problem med varm luft precis under taket och kall luft som stod still efter golvet. Isbildning på det gamla taket och stora energikostnader till följd av att luften stod helt still i kyrkan blev ett stort problem och kyrkans värdefulla föremål utsattes för inomhusklimat som inte gick att påverka.
thex Created with Sketch.

Levande Filter i Njurunda kyrka

Stacks Image 1044
play1

Levande Filter hos Molin Bil

En av norrlands nyaste och mest miljövänliga byggnad har uppförts i Sundsvall hos återförsäljaren av BMW, Molin Bil i Sundsvall AB.
Låg energiförbrukning, återanvändning av tvätthallens vattensystem, rätt material i byggkonstruktionen m.m. har varit prioriterat vid projekteringen av bilhallen. Eftersom nybygda fastigheter ofta har problem med damm och partiklar var installationen av Levande Filter helt nödvändig.
thex Created with Sketch.

Levande Filter hos Molin Bil

Stacks Image 1053
play1

Levande Filter hos Berendsen

Berendsen tar stort ansvar för den egna personalens hälsa och har installerat flera lösningar för damm- och partikelrening i sin lokal belägen i Skönsberg utanför Sundsvalls centrum.
När Berendsen installerade Levande Filter sjönk halten av flyktiga dammpartiklar med hela 67 procent i lokalen där golvmattor hanteras.
thex Created with Sketch.

Levande Filter hos Berendsen

Stacks Image 1062
play1

Denise blev frisk från astma med Levande Filter

Det var en trött och hjälplös liten tjej som kom in på Sundsvalls sjukhus tillsammans med mamma Ingela. När vården inte kunde hjälpa Denise med sin allt mer allvarliga astma kontaktade hennes morfar Levande Filter för installation i Denises sovrum.
thex Created with Sketch.

Denise blev frisk från astma med Levande Filter

Loading...

SÅ FUNGERAR LEVANDE FILTER

Levande filter
Levande filter
Levande filter
Levande filter
Levande filter
Levande filter

ETT URVAL AV FÖRETAG SOM ANVÄNDER LEVANDE FILTER

LEVANDE FILTER I SVERIGE AB | BOMHUSGATAN 4 | 862 40 NJURUNDA | TEL 020-81 81 80